Chemievrij beheer op sportvelden

Vanwege het verbod op chemische middelen dat er op diverse complexen reeds is afgeroepen, zet Engelen Groen Uden bv enkele nieuw ontwikkelde machines in.

De voornaamste curatieve handelingen die het onkruid mechanisch moeten bestrijden zijn:

  • Straf verticuteren ( Vertistrong )
  • Beluchten met de ( Vertiknife )
  • Wiedeggen

 

 

1. Straf verticuteren

Door het onkruid, vilt, mos en ander verstikkend materiaal te verwijderen krijgt het gras weer ruimte om te groeien en wordt de onkruidgroei afgeremd.


2. Beluchten met Vertiknife

De 2,5m¹ brede Vertiknife, is een snelle lineaire beluchter die sleufjes in de grond maakt zodat lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker bij de wortels kunnen komen, hetgeen de groei van de grasplant bevorderd. Naast de beluchtende werking heeft de machine nog een ander groot voordeel. De schijven snijden namelijk ook door onkruidplanten waardoor deze worden uitgeput en afsterven.

In verband met het kwetsbare jonge gras na het zgn. groot onderhoud, biedt de Vertiknife het grote voordeel dat deze het pas ingezaaide gras nauwelijks beschadigd en toch al ingezet kan worden voor de strijd tegen het onkruid.

3. Wiedeggen

Een wiedeg is een machine met verende tanden die werkt als een soort hark.

Door deze bewerking wordt de bovenste centimeter van de toplaag enigszins opgeruwd.

De aanwezige viltlaag wordt doorbroken, overige in de grasmat aanwezige organische resten losgemaakt en ongewenste, ondiep wortelende grassoorten (straat-/struisgras) en onkruiden losgetrokken.

Voor alle drie de maatregelen geldt dat een juiste afstelling qua diepte en een toepassing bij juiste weersomstandigheden het beste resultaat zullen opleveren.